Тъй като модната индустрия отдавна се е насочила към по-устойчиво бъдеще

...
Тъй като модната индустрия отдавна се е насочила към по-устойчиво бъдеще
Коментари Харесай

Възможно ли е да се прави кожа от листа на ананас?

Тъй като стилната промишленост от дълго време се е насочила към по-устойчиво бъдеще и в нея от ден на ден се употребяват новаторски веган материи. Редица марки, в това число и, която сътвори " веган " кецове с Adidas, избират да работят с биоразградими материали, с цел да оказват помощ за опазването на планетата. Във време, в което огромна част от питателните артикули могат да се отглеждат в лаборатории, за какво не и стилната промишленост да се възползва от това.

Един от най-използваните материали през есента и зимата – , може да бъде веган. Най-модерната биокожа сега се създава от ферментираща квас, която основава вещество, сходно на колаген, което може да бъде превърнато в биоразградим материал с тип на кожа. Такъв вид материя може да се сътвори и от листа от ананас. На испански език и думата " ананас ", и копринената " прежда ", която се извлича от листата му е piña. А  Pinatex  е името на компанията, стояща зад новаторската кожа от листа от ананас. Точно тази кожена материя бе включена и в последната сбирка на H&M Conscious Exclusive и марката беше отличена с наградата PETA Progress. 



Аналог може да се търси в кожата от гъби – Mylo . Тя се получава от вещество, наречено Mycelium, което е част от структурата на гъбите. Тази материя е органична, изцяло биоразградима и нетоксична за околната среда. 



Иновативните способи на коприната също не са за занемаряване. Orange Fiber създава първия в света материал, изработен напълно от портокалови кори. Те се обработват по този начин, че да образуват копринена целулозна " прежда ", която имитира съвършено текстурата на коприната. 

С изцяло ясна визия за бъдещето е и AlgiKnit Inc.  Това е компания за биоматериали, която е създала прежда от водорасли, растящи в студени крайбрежни води, най-вече в Северното полукълбо. Изцяло биоразградима и имитира текстурата на памука. Етичният бранд Pangaia , любимец на и Фарел Уилиамс, също употребява най-вече прежда от водорасли за елегантните си кройки, а пухените им палта нямат нищо общо с животните – пухът е изработен напълно от сушени диви цветя. 



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР